فصلنامه

دریا و کشتی

فصلنامه

دریا و کشتی

عوامل موثر در نفوذ پذیری بالا و تشکیل ترکهای حرارتی اولیه بویژه

1-    عوامل مؤثر در نفوذپذیری بالا و تشکیل ترکهای حرارتی اولیه بویژه در بتن دریایی درجا

نفوذ کلرایدها در بتن دریایی ­تواند مخرب ترین اثر را روی آن داشته باشد. این نفوذ می­تواند ناشی از  نفوذپذیری بالای بتن و ترکهای حرارتی اولیه شکل گرفته به ویژه در بتن دریایی درجا باشد که باعث افزایش سرعت انتشار کلرایدها و پیشروی آنها در امتدادهای معینی می­گردد (DanishHydraulicInstitute, 1986). عوامل ذیل در افزایش نفوذپذیری بتن و همچنین تشکیل ترکهای اولیهمؤثر می­باشند.

1)              تبادل نظرهای گسترده برای میزان پخش بالای کلرایدها و تحلیلهای شیمیایی از کُرها(هسته ها)ی گرفته شده از بتن تخریب شده سازه های دریایی و بعضی مقادیر ثبت شده مطابق شکل 1،مصداقهای مفیدی برای تحلیل عوامل مؤثر در نفوذ و پخش کلر در داخل بتن فراهم می نمایدChristensenP., 1985)،(MessrsS.B. 1981. بتن با نفوذپذیری بالا به نوسان شدید در نسبت آب به سیمان(w/c) بویژه در بتنهای درجا ارتباط دارد که بعضاً تغییراتی بین 35/0~7/0 مشاهده شده است. در صورتیکه بهترین میزان نسبت آب به سیمان در بتن دریایی حداکثر 4/0 بوده و برای میزان بیشتر آب موردنیاز از فوق روان کننده ها استفاده می­شود.

2)              با شکل گرفتن ترکهای حرارتی اولیه نیز این احتمال وجود دارد که از همان ابتدای ساخت بتن، کلرایدها به سطح میلگردها برسند.

3)              یکی دیگر از عوامل مهم نفوذپذیری بالا در بتن، عدم تراکم مناسب بتن می­باشد که معمولاً در بتن های درجا بیشترین مشکل را ایجاد می­نماید. تراکم کمتر از حد استاندارد باعث وجود هوا درلابلای بتن و درنتیجه وجود فاصله بین میلگرد و بتن میگردد و این درحالی است که تراکم بیش از حد بتن باعث جداشدن شیره بتن از حد بتن باعث جداشدن شیره بتن از سنگدانه ها می­شود.

4)              عمل­آوری نامناسب نیز به خاطر خشک شدن اولیه بتن، باعث افزایش تخلخل لایه بیرونی،که پوشش(کاور) روی میلگرد را تشکیل می­دهد، می­گردد. بنابراین، ترک های حرارتی اولیه ناشی از عمل­آوری نامناسب به ویژه در اعضای بتنی مسلح باعث سرعت بیشتر پخش یون کلراید از پوسته بتن تا سطح میلگردها در یک دوره زمانی کوتاه مطابق شکل 1 می­گردند.


مشکلات فوق، به قدری جدی هستند که محیط مناسبی برای آرایش سریع خوردگی میلگردها بدون نیاز به مشارکت بیشترِ عوامل حاضر دیگر از قبیل کاور نامناسب و نازک میلگردها، استفاده از سیمان پرتلند ضد سولفاته(SulphateResistingPortlandCement)­ و کلرایدهای داخل اجزای اصلی ملات شامل میلگردهای آلوده به نمک، فراهم می­نمایند.

واضح است که اگرچه اجرای بتن دریایی به صورت درجا مستلزم راهکارهای مناسبی می­باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، اما در هر صورت عدم استفاده از نیروهای ماهر و ورزیده می­تواند تقریباً ریشه اصلی تمامی نواقص فوق باشد. بعلاوه اینکه باعث می­گردد بتن با مشخصاتی غیر از مشخصات طراحی ساخته شده و ممکن است مقاومت لازم را نداشته باشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد