۴- توسعه خرابیهای ناشی از نفوذپذیری بتن دریایی
4-1 ترکهای حرارتی اولیه و توسعه خرابی
اجرای غیر صحیح بتن درجا بویژه عملآوری نامناسب معمولاً باعث میگردد از همان ابتدای ساخت،در سازه هایی نظیر قسمتهای فوقانی موج شکن ها که درجا ساخته میشوند،ترکهای مویی ایجاد گردد. اما این ترکهای ریز بعد از چند ماهشروع به بازشدگی و گسترش مینمایند که میتواند عاملی برای نفوذ کلرایدها و ایجاد خوردگی باشد.دربرابر گسترش ترکها همه اعضای بتن مسلح گسترش خوردگی سریع و قابل ملاحظهای را نشان میدهند که به صورت خوردگی شدید با تنها اندکی سال بعد از اجرا، اتفاق میافتد. شکل 2 نمونه ای از خسارت وارده به یک دیوار موج شکن ناشی از وجود ترک های اولیه را نشان میدهد (DanishHydraulicInstitute, 1986).
4-2 فشار حاصل از تبلور نمکها و توسعه خرابی
در مواد متخلخل فشار حاصل از تبلور نمکها در محلولهای فوق اشباع شده تنش هایی ایجاد مینمایند که ممکن است باعث ترک خوردگی و پوک شدگی گردند. چنین حالاتی در پوشش دیواره تونل ها و قطعات یا دیواره های بتن نفوذ پذیر رخ میدهد، خصوصاً زمانی که یک وجه عنصر سازهای در معرض آب حاوی نمک (آب دریا) و وجوه دیگر در معرض هوای گرم (به عنوان مثال پدیده تبخیر) قرار میگیرد. به طور کلی هر چه درجه فوق اشباع بالاتر باشد، فشار کریستاله شدن نیز بیشتر خواهد بود. حتی برای درجه فوق اشباع پایین مانند 2، بلوری شدن کلرید سدیم میتواند فشاری معادل 600 اتمسفر اعمال نماید. در این حالت تنش حاصل به حدی خواهد بود که اغلب سنگ ها را میشکند.
بنا به گفته فیگ، آب حاوی نمک قادر است از طریق خاصیت موئینه داخل بتن نفوذ نماید و بدین ترتیب در محدوده تبخیر (معمولاً 3/0 تا 5/0 متر بالای سطح آب) کریستاله شدن نمک باعث تخریب بتن میگردد که این تخریب مشابه خرابی ناشی از عمل یخبندان است.
در نتیجه در محدوده پاشش آب دریا تخریب بتن تا حدی در اثر فشار حاصل از تبلور نمک است. در بخشهایی از قطعات افقی بتنی که آب به صورت چاله راکد بماند امکان بروز آسیب دیدگی ناشی از تبلور نمک وجود دارد. در مواردی که سیکلهای متعدد تبلور نمک رخ دهد تخریب و کنده شدن بتن از نوع «پوسته پیاز» صورت میگیرد که این پدیده به نام حلقه های لیزگنگ نیز معروف است.
کیفیت سطحی بتن نقش مهمی در تعیین سرعت رسوب گذاری نمک بر سطح سازه بتنی واقع در محیط دریایی ایفا مینماید. بنابراین در بتن ریزی مناسب، دستیابی سطح صاف و غیر قابل نفوذ در درجه اول اهمیت میباشد. این مسئله خصوصاً در مورد مخلوط های بتن حاوی میکرو سیلیس حائز اهمیت است، زیرا این مخلوط ها چسبندهاند و پرداخت سطح آن ها مشکل میباشد.
4-3 سیکل یخ زدن-آب شدن(F-T) و توسعه خرابی
اثر شرایط محیطی متناوب در قسمتی از سازه های دریایی که در معرض ناحیه پاششی سطح دریا قرار دارند به دلیل تر و خشک شدن متناوب و همچنین تماس با هوا، بیشتر است. به ویژه هنگامی که سازه بتنی در معرض محیط یخبندان قرار میگیرد، محلول منفذی در لوله های موئین تبدیل به یخ گردیده و حجم آن تقریباً 9% اضافه میشود. به دلیل انبساط حجم، آب یخ نزده تمایل به جابجایی به نزدیکترین مکان در دسترس خواهد داشت. جابجایی محلول های منفذی سرانجام فشار هیدرولیکی ایجاد مینماید. موقعیکه نیروی انبساطی از مقاومت کششی بتن تجاوز میکند، میکروترکها شروع به تولید و انتشار در اطراف خمیر سیمان مینمایند. با اولین ترکی که آغاز شده، مقدار بیشتری از رطوبت به داخل بتن نفوذ نموده و باعث افزایش خسارت ناشی ازF-Tمیشود. بنابراین میکروترکهایی که در زمان سیکلهای F-T تولید شدند، میتوانند به عنوان یک مسیر ورودی برای یونهای مهاجم از قبیل کلرایدها عمل نمایند. هنگامیکه یونهای کلراید به میلگردهای سازه بتنی میرسند، نسبت تمرکز یون کلراید به یون هیدروکساید(Cl-/ OH-) در نزدیکی میلگردها افزایش مییابد. اولین بار که نسبت (Cl-/ OH-) بالاتر از 6/0میشود، روکش نازک محافظ میلگرد، پایداریش زیاد طول نمیکشد.(MehtaPK.,etal.1993)در نتیجه منجر به پتانسیل بالای خوردگی حفرهای میشود(KaminetzkyD.,1991), ACICommittee 222., 1994). مکانی که خوردگی حفرهای اتفاق میافتد، یک نقطه متمرکز برای خوردگی اولیه خواهد شد و توسعه عمل خوردگی بوسیله ورود ممتد یون کلراید، اکسیژن، و آب بیرونی، اتفاق میافتد. سرانجام پایایی بتن میتواند به طور معنی داری کاهش یابد. این نوع از خرابی میتواند بیشتر در حالت عمومی برای آزمایش سازه های دریایی با تکرارعمل یخ زدن-آب شدن یا پیاده رو بتنی تحت اثر نمک یخ زدا، مشاهده شود. برای مقابله با اثرات سیکلهای یخ زدن-آب شدن بتن در سازه های دریایی راهکارهایی در ادامه ارائه خواهد گردید.